Tiroid ve kalp hastalıkları ilişkisi

Tiroid ve kalp hastalıkları ilişkisi

Tiroid bezi, salgıladığı hormonlar yoluyla vücudun metabolizma hızını düzenler.
Tiroid fonksiyonları ve kalp hastalıkları arasında nasıl bir ilişki vardır?
Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) metabolizmanın yavaşlamasına ve buna bağlı olarak kolesterol düzeylerinde artışa, kalp hızında azalmaya, kalp zarı etrafında sıvı toplanmasına, kalp yetersizliğine, aşırı yorgunluk ve halsizliğe, tansiyon yükselmesi veya düşüşüne neden olur. tiroid bezini yetersiz ya da normalden fazla hormon salgılaması sağlıklı bir kalpte bile rahatsızlıklara yol açabilir.
Tiroid normal sınırda olmalı
Orta yaş üzerinde ve kolesterol düzeyleri tedaviye rağmen istenilen ölçüler düşürülemeyen hastaların birçoğunda hipotiroidi araştırılmalıdır.
Uzmanlar, tiroid fonksiyonları ile kalp hastalıkları arasındaki ilişki hakkında açıklamalarda bulundu
Üstelik tiroid hormonlarının dışardan tamamlanması, tedavi etkisini birkaç haftada göstererek kolesterol seviyelerini istenilen düzeye indirir

Tiroid hormonlarının fazla salgılanması ise kalp hızında artışa, kalp ritm bozukluklarına neden olabilir. Özellikle daha önceden var olan kalp yetersizliği, koroner yetersizliği bulgularında şiddetlenmeler görülür. Tiroid hormonlarının normal sınırlara indirilmesi ile ilaçlarına dirençli birçok kalp rahatsızlığı düzelecektir.
Hafif bir eforla gelişen nefes darlığının sebebi ne olabilir?
Hafif bir eforla gelişen nefes darlığı, çarpıntı ve öksürük şikayetlerinin çeşitli sebepleri olabilir. Değişik nedenlerden dolayı kalbin kanı pompalama gücünün azalması sonucu ya da kapaklarının normal fonksiyon yapamaması nedeniyle kanın akciğerlerde birikmesi, bu tür şikayetlere sebep olabilir.
Bazen de kalp normal fonksiyon gördüğü halde ileri derecede kilo fazlası, kondisyon eksikliği ya da kansızlık, tiroid bezinin fonksiyon bozukluğu, akciğer kapasitesinin yetersizliği gibi kalp dışı nedenler de istirahatte bir bulgu vermezken, eforla nefes darlığına yol açabilir.
Öncelikle nefes darlığının sebebinin kalp yetersizliği mi yoksa kalp dışı nedenlerden mi kaynaklandığını belirlemek gerekir. Bunun için de kalp fonksiyonları ve kapak fonksiyonları hakkında detaylı bilgi veren ekokardiyografi tetkiki ile araştırmaya başlamak gerekir. Ekokardiyografi kalple ilgili muhtemel sebepleri ekarte ederse diğer yönlerden araştırmaya devam edilir.
Bir önceki Altı saatten az uyku kalp krizi nedeni başlıklı konumuzda çok uyumanın zararları, diyabet ve inme riski hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kalp damar hastalığı ve tiroit bezi bozukluğu, tiroid ile kalp arasındaki ilişki nedir, vitiligo metabolizma

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.