->
Kanlı balgam da önemli belirtilerden biridir. Hastalık ilerledikçe öksürük şiddetlenir ve balgam miktarı artar. Peki verem nedir? Nasıl tedavi edilir? Ve bulaşıcımıdır? Gibi sorularınızın cevaplarını aşağıda belirtiyoruz…
Verem Nedir? Verem, diğer adıyla tüberküloz, Koch basili adındaki verem mikrobundan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır.
En çok akciğerlerde yerleşen, çeşitli türleri olan özel mikroorganizmaların vasıtasıyla oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır Verem. Öksürük ve balgam çıkarma, belirtileri, veremde en çok görününler arasındadır
Verem mikrobunun temel yerleşim yeri akciğerler olmakla birlikte kan yoluyla tüm vücuda yayılabilir.
Verem Nedenleri: Hastalığın ana nedeni, koch basili denilen verem mikrobudur. Sağlık şartlarına uymamak, aşırı yorgunluk, şeker hastalığı, üzüntü ve stres, grip, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar vücut direncinin azalmasına ve buna bağlı olarak da hastalığın bulaşma ihtimalinin artmasına neden olur.
Verem Nasıl Bulaşır? Verem, verem mikrobunu taşıyan aktif verem hastası kişilerden öksürük, hapşırma ya da yakından konuşma sonucu hava yoluyla bulaşır.
Verem Belirtileri: Verem, üç devrede gelişir. Birinci devrede, hastada genel yorgunluk, iştahsızlık, sırt ağrıları, öksürük, ve 38 dereceye varan ateş görülür.Verem basili bu devrede tüberkül adı verilen iltihaplı bölgeler oluşturur. İkinci devrede hiç bir belirti görülmeyebilir. Fakat basiller bütün vücuda yayılarak deri, eklemler, kemikler, böbrekler, bağırsaklar, karın ve beyin zarına yerleşirler. Bu devrede tedaviye başlanmamışsa, vücudun direnci azalmaya başlar.
Üçüncü devrede, verem basilleri kan veya lenf kanalları yoluyla yayılmaya devam eder. Hastada, yorgunluk, balgamlı öksürük, akşamları yükselen hafif ateş, iştahsızlık ve gece terlemeleri görülür. Bu devrede, tedavi edilmezse, diğer akciğer de hastalanabilir.
Verem Tedavisi: Tedavinin ilk şartı iyi beslenme ve temiz havadır. Ayrıca, genel sağlığı ve morali korumak vücut direncini arttırmak ve iyileşmeyi kolaylaştırmak açısından önemlidir. Hastalanan kişinin tanısı konulduktan sonra mutlaka en az 6 ay süreyle, başta çeşitli antibiyotikler olmak üzere, ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin sonucunda iyileşme görülen hastalar belli aralıklarla Verem Savaş Dispanseri’ne kontrole giderler.
Bir önceki Bulaşıcı Hastalıklar Hangileridir? Ve Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Korunulabilir başlıklı konumuzda bulaşıcı hastalıklar hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: verem, verem bulaşıcımıdır, verem ile mücadele, veremden kprunma yollarıler mi, Veremhastalığınedir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.