Yapay Solunum Faydaları

Yapay Solunum Faydaları
Ortalama soluk: alıp verme hızı yetişkinlerde dakikada 16-17 kezdir.

Yapay solunum nasıl yapılır?

Soluk alıp verme işlemi göğüs kafesinin genişleyip daralmasına dayandığına göre her çeşit yapay solunum yönteminde amaç göğüs kafesinin düzenli biçimde genişleyip daralmasını sağlamaktır. Çocuklarda bazen daha hızlı olmakla birlikte heyecan, hastalık ya da fazla hareket durumlarında bu hız değişebilir. Bu yapıldığı zaman eğer başka bir engel yoksa hava kolaylıkla ciğerlere girip çıkacaktır.
YAPAY SOLUNUM: Yapay solunum doğal solunumun durduğu durumlarda mekanik yöntemlerle ciğerlere havanın girip çıkmasını sağlama işlemidir
Belirli kazalar ve hastalıklar, bazen soluk alıp vermenin durmasına yol açabilir. Böyle durumlarda, vücudun diğer organlarında hiçbir bozukluk da yoksa yapay solunum hayat kurtarabilir. Kalbin bütünüyle durduğu durumlarda yapay solunum pek işe yaramaz, çünkü bu durumda oksijen ciğerlerden vücut hücrelerine taşınamamaktadır. Yapay solunum normal solunum durur durmaz yapılmalıdır.
Çoğu insan soluk alıp vermesi durduktan yaklaşık altı dakika sonra ölür. Kaza durumlarında, soluğun durduğu belirli bir süre anlaşılamayabilir. İlk yardımı yapan kişi geldiğinde dakikalar geçmiş, hasta ölmek üzere olabilir. Böyle durumlarda yapılması gereken ilk şey ciğerlere havanın girmesini sağlamaktır. Yapay solunum 1
) Elektrik şoku,

2) Suda boğulma,
3) Gaz zehirlenmesi,
4) Morfin, afyon, barbütrat, alkol gibi solunumu engelleyen ilaçlardan zehirlenme,
5) Göğüsün sıkışması ve
6) Solunum yollarının kapanması durumlarında yaşam kurtarabilir. Bazı gaz ve ilaç zehirlenmelerinde solunum son derece yavaş ve yüzeyden olabilir ve bu durumlarda yapay solunum yararlıdır. Bütünüyle gerekli olmasa da hastanm çabası da yapay solunumda yardımcı olabilir. Yapay solunum, solunum mekanizmasının felce uğradığı çocuk felci durumlarında yararlı olabilir..

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.