YIPRANMIŞ SİNİRLERİN ONARIMINDA NANO PARÇACIK UMUDU

YIPRANMIŞ SİNİRLERİN ONARIMINDA NANO PARÇACIK UMUDU

Son yıllarda nano parçacıklar çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti. Fakat bugünlerde yararlı yönlerinin ortaya çıkmasıyla nano parçacıklar itibarını yeniden kazandı. Bu hücrelerin pek çoğu bağışıklık sisteminin salgıladığı serbest radikallerin oksidatif etkisine kurban gider.
Geçen yıl Kaliforniya, La Jolla’daki Salk Enstitüsü’nden sinir biyoloğu David Schubert ‘in liderliğinde bir bilim ekibi, cerium oksit nano parçacıklarının, farelerden alınmış beyin hücresi kültürlerini oksidatif hasara karşı koruduğunu gösterdi (Biochemical and Biophysical Research Communications, vol 432, p 86). Cerium oksit nano parçacıklarının, sinir hücrelerini hasarlara karşı koruduğu ve bir gün inme ve omurilik hasarlarının tedavisinde kullanılabileceği ileri sürülüyor.

Omurilik hasar gördüğü veya beynin bir kısmı oksijensiz kaldığı zaman hasarın ortaya ilk kez çıktığı bölge giderek kötüleşir ve komşu hücreler ölmeye başlar
Bilimadamları ayrıca parçacıkların hücreler için toksik etki yaratmadığını fark ettiler.
Orlando’daki University of Central Florida’dan James Hickman ve meslektaşları nano parçacıkların omuriliği de koruduğunu ortaya koydular. Bu iş için çapı 5 nanometreden küçük olan benzer parçacıkları test ettiler. Bu testi yetişkin sıçanların nöronlarından üretilen kültürler üzerinde gerçekleştirdiler. Parçacıklar, omurilik nöronlarını çok güçlü bir oksidasyon malzemesi olan hidrojen perokside karşı korumayı başardı (Biomaterials, DOI: 10.1016/j.biomaterials.2006.11.036). Hickman bu aşamada yapılması gerekenleri şöyle açıklıyor: “Eğer nano parçacıkları hasarlı bölge civarında tutabilirseniz, parçacıklar sinirleri uzun süre koruyabiliyor.” Schubert ayrıca nano parçacıkların sinir hücrelerini sinaps bölgelerinde tuttuğuna dikkat çekiyor. Sinaps’ler hücrelerin birbirleriyle haberleştiği birleşme noktalarıdır. Bu da nöronların içine bu şekilde giremeyen daha güçlü antioksidanlara karşı cerium oksit parçacıklarına büyük avantaj sağlıyor. Ne var ki uzmanlar bu çalışmanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu bundan sonraki evrede nano parçacıkların, canlı hücrelerde de koruyucu etkisini gösterip göstermeyeceğini sınayacaklarını bildiriyor.
KAYNAK: http://www.cumhuriyet.com.tr

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.