Sıcak suyla banyo yapmak cildi kurutuyor

Sıcak suyla banyo yapmak cildi kurutuyor

Vücut temizliği için kullanılacak ürünlerin, cilt yapısına zarar vermeyen özellikte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Rana Anadolu, “Sentetik temizleyici anlamında olan ‘Simbet’ ürünleri kullanılmalı. Dr.
Uzmanlar, banyo yapmanın ciltteki nem miktarının azalmasında önemli bir etken olduğunu belirterek, sık banyo yapmanın, banyo yaparken sıvı sabun ve duş jelleri gibi kuvvetli deterjan özelliğine sahip temizleyiciler kullanmanın ve sıcak suyla yıkanmanın ciltteki kuruluğu daha da artırdığını vurguluyor. Bu ürünler, PH ve asit açısından deriye zarar vermeyecek şekildedir
Temizleyicinin üstünde ‘simbet’ olup olmadığı yazar. Simbetler çok güçlü deterjan özelliğine sahip değiller. Bu yüzden, bunların kullanılmasını öneriyoruz” bilgisini verdi.
Prof. Dr. Rana Anadolu, ürünlerin çok köpürmesinin, “temizleyicinin kalitesinden değil kuvvetinden” kaynaklandığına işaret ederek, “Bu ürünler de deri yüzeyindeki bütün lipitleri, koruyucu tabakayı hatta derinin kendine özgü hücresel konfolentlerini eritmektedir.” dedi.
Deri kuruluğunun ilerlemesi halinde kaşıntının şiddetinin artacağını, ciltte şişme, tahriş ve çatlama gibi olumsuzlukların görülebileceğini dile getiren Anadolu, “Tedavi edilmediğinde ciltte kırışıklara yol açar, derinin geçirgenliği artar. Dış ortamdaki tahriş edici ve alerjik olma özelliğindeki maddeler deriye daha kolay girerler” uyarısında bulundu.
Banyo zamanları kısa tutulmalı
Anadolu, deri kuruluğunu önlemek için banyo suyunun ılık olması ve vücudun defalarca sabunlanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, diğer önerilerini şöyle sıraladı:
– Yıkanma süreleri, özellikle kış aylarında kısa tutulmalı.

– Banyo sonrasında nemlendiriciler kullanılmalı. Nemlendiriciler, derinin özelliğine göre seçilmeli. Bunun için pahalı ürünlere de gerek yok. Her yerde rahatlıkla bulunabilen ve çok ucuz olan ‘vazelin’ kullanılabilir.
– Radyatörlerin kenarlarına su rezervuarları takılabilir, sobanın-kaloriferin üzerine bir kap içine su konulabilir ya da ıslak havlu asılabilir.
– Dış ortama çıkarken, cildi koruyabilen atkı, şapka, bere gibi giysiler kullanılmalı.
– Cildin doğrudan rüzgar almamasına dikkat edilmeli.
– Kuşkusuz, tüketilen sıvı miktarı yüksek tutulmalı. Gün içerisinde en az 3 litre sıvı tüketilmeli.
Bir önceki Cilt doktoru balıklar başlıklı konumuzda Cilt Sağlığı, egzama ve sedef hastalığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Sıcak suyla bonyo yapmanın zararları, sıcak suyun yüze yararı, Çok sıcak suyla banyo yapmak kasları şişirirmi, sıcak banyonun faydaları, Sıcak su banyo

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.