Başarı Empatiye mi Bağlı?

Başarı Empatiye mi Bağlı?
Azlığında duyumsamazlık, egoizm, iletişim sorunları, içe kapanıklık, vicdansızlık, utanmazlık gibi hiç de istenmeyen negatif psikolojik olgulara neden olur.
EMPATİ NEDİR?
Empati hayatımızın pek çok alanında doğru dozda kullanılması ve geliştirilmesi gereken bir yetenektir. Dozunda kullanılıp, geliştirildiğinde başarı ve çekicilik getiren bir sürü yeteneğe sahip olmayı sağlar. Psikopatlarda ve asosyal, antisosyal kişilerde empatinin dibe vurduğunu görmekteyiz. Azlığında duyumsamazlık, egoizm, iletişim sorunları, içe kapanıklık, vicdansızlık, utanmazlık gibi hiç de istenmeyen negatif psikolojik olgulara neden olur.
Empati hayatımızın pek çok alanında doğru dozda kullanılması ve geliştirilmesi gereken bir yetenektir

NE KADAR EMPATİ O KADAR BAŞARI
Empati hemen her ilişkide hüküm sürer. En güzel aşklar empatinin gelişmesiyle zirveye çıkar ve uzun süre yaşar. Empatisiz, ya da tek taraflı empatinin olduğu aşkın en tutkulusu bile bitmeye mahkumdur. Oyun bile oynayamayız empatisiz. Sanatçı kurduğu empati yoluyla yapıtını ortaya koyar ve izleyen, bu yapıtla kurduğu empati yoluyla baştaki yaşanmışı yaşar. Bir şair, empati ile şiir yazar, bir ressam empati ile tuvaline şekil verir. Bir yazar empati ile romanını ya da öyküsünü yazar. Bir siyasetçi empati ile kitleleri etkilemeyi başarabilir. Sanatçılarda empati yeteneği ne kadar yüksekse yapıtları da o denli etkileyici ve görkemli olur. Empati kuramayan idarecilerin başarılı olmaları mümkün değildir. Kitleleri peşinden sürükleyen lider kişilerde, empati yeteneği en üst düzeydedir. Utanç, mahcubiyet duygularının haysiyet, şeref duyumlarının ardında da empati vardır. Belki en çarpıcı olanı, kendimizde bir başkasını yaşatarak meydana getirdiğimiz bölünmenin, aynı konuda karşıt duygular yaşamamıza yol açmasıyla, vicdanı olanaklı kılmasıdır.
EMPATİ EKSİK OLURSA!
Empatinin eksik ya da yanlış kullanıldığı durumlarda; birbirine yürek kapılarını kapatmış, kendi kimliğinin ve egosunun ötesini duyamayan, her türlü ilişkisinde başarısız ve toplumsal bir itilmişliğin pençesinde ya da sürü psikolojisinin tekdüze boyun eğmişliğinde kaybolmuş bulabiliriz kendimizi…

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.