Batı Nil Humması nedir?

Batı Nil Humması nedir?

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Batı Nil Humması hastalığına yakalananlar arasında ölüm oranının yüzde 4 ile 14 arasında değiştiğini belirten uzmanlar, Batı Nil Humması virüs enfeksiyonunun, çoğunlukla semptom oluşmaksızın, belirti görülmeksizin geçirildiğini söyledi. Çağrı Büke yaptığı açıklamada, Manisa Devlet Hastanesindeki vakalarla gündeme gelen Batı Nil Humması hastalığının, sivrisinekler ve kuşlar aracılığıyla geçtiğini belirtti.
Prof
Dr. Büke, şunları kaydetti:
“Semptomatik olgularda yakınmalar ortalama 2-6 gün içerisinde ortaya çıkar. Bu süre 14 güne kadar uzayabilir. Başlangıç soğuk algınlığı benzeri yakınmaları şeklinde olup 3-6 gün sonra yüksek ateş, üşüme titreme, halsizlik, başağrısı, eklem ve kas ağrısı, göz ağrısı yakınmaları ortaya çıkmaktadır. Olgularda iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve boğaz ağrısı da gelişebilmektedir. Hastalığa yakalananlar arasında ölüm oranı yüzde 4-14 arasında değişmektedir. Yaşlılarda, şeker hastalarında, kalp ve damar hastalığı olanlarda ölüm oranı daha yüksektir.”
Batı Nil Humması adı verilen hastalığın, ilk defa 1937′de Uganda’da ateşli bir hastanın kanında saptandığını anlatan Prof. Dr. Büke, 1950′de virüse bağlı menenjit ve beyin doku iltihabı (meningoansefalit) olgularının İsrail’den bildirildiğini, 1960′da Fransa’nın güneyinde atlardan ve insanlardan Batı Nil Humması virüsüne bağlı meningoansefalit salgınları görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Büke, şöyle devam etti:
Hastalık daha sık ve daha şiddetli olarak Avrupa’nın güneyinden, Rusya’dan ve Ortadoğu’dan bildirilmiştir. Bu süreçte yaşanan salgınlar hastalığın ABD’ye kadar yayılmasına neden olmuştur. ABD’deki ilk salgın 1999′da New York’da görülmüştür. Yakın çevremizde 1996′da Romanya’da 400 olguluk bir salgın saptanmıştır. 1999′da 200 olgu Rusya’dan ve 2000 yılında 200 olgu İsrail’den bildirilmiştir.”
Manisa Devlet Hastanesine son 16 günde ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6′sı hayatını kaybetmiş, vakalardaki belirtilerin, Yunanistan’ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Humması hastalığıyla benzerlik gösterdiği, laboratuvar araştırmalarının hem bu hastalık, hem de diğer hastalıklar açısından devam ettiği bildirilmişti.
Yunanistan’da bu ay başında ortaya çıkan salgında ise şimdiye kadar 8 kişinin yaşamını yitirdiği, Batı Nil Humması hastalarının sayısının son olarak 114′e ulaştığı bildirildi.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: 2010 yılında ilk manisa da görülen bulaşıcı hastalık batı nil hummasİ

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.