Batı Nil Virüsü sivrisineklerle bulaşıyor

Batı Nil Virüsü sivrisineklerle bulaşıyor
Hastalığın daha sonraki evresinde beyin tutulması, abuk subuk konuşma görülebilir.
Uzmanlar, Batı Nil Virüsü hastalığına karşı sivrisineklerin hâkim olduğu saatlerde, özellikle gün ağarırken, akşam karanlığında ve akşamın erken saatlerinde gereksiz dış mekân faaliyetlerinden kaçınılmasını öneriyor. Virüsün iki ile yedi gün arasında kuluçka dönemi var.
Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü’nün en belirgin özelliği göz arkası bölgelerinde ağrı, ishal gibi bulgulardır.
Virüs girince ateş, halsizlik, yaygın kas ve eklem ağrıları ile ilerlemesini sürdürüyor
Her bünyede ayrı belirti verebilen hastalık, bazı bünyelerde belli bile olmayabilir.
Ateşle kendini gösteren hastalığın aşısı yok
Verilen bilgiye göre hastalık, kendini ilk olarak ateş ile gösteriyor. Bu belirtileri, baş ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi, coğrafi dağılım izliyor. Hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı mevcut değil.
Alınması gereken önlemler
Batı Nil Virüsü’nden korunmak için özelikle hasta veya ölmekte olan kuşlara dikkat edilmesi gerekiyor.
Sivrisineklerin istila ettiği alanlarda uzun kollu gömlek ve pantolon giyilmesi tavsiye ediliyor.
Cilt üzerine ve giysilere yoğunluğu yüzde 10 ila yüzde 30 arasında değişen sivrisinek kovucu ilaç sürülmesi öneriliyor. Yoğunluğu yüzde 10 olan bir koruyucunun yaklaşık iki saat etkili olduğuna ise dikkat çekiliyor.
Afrika’da ortaya çıktı

Batı Nil Virüsü, ilk olarak 1930′ların sonunda Afrika’da ortaya çıktı. O zamandan bu yana Asya, Avrupa, Orta Doğu ile Kuzey ve Güney Amerika’da yayılan hastalık, Birleşik Devletler’de ilk olarak 1999′daki Doğu Kıyısı salgıyla görüldü.
Sivrisineklerin virüs taşıdığı bölgelere gitmek veya o bölgelerde yaşamak Batı Nil virüsüne yakalanma riskini artırıyor.
Yolculuklar için risk
Ilıman bölgelerde Batı Nil virüsü, ilkbahar sonlarında başlayan, genellikle Ağustos ve Eylül aylarında doruğa ulaşan bir mevsimsel kalıp izliyor.
Güney iklimlerinde yaşayan insanlar, bütün bir yıl boyunca enfeksiyona yakalanma riski ile karşı karşıya bulunuyor.
Dünyada hastalık nedeniyle ölü sayısı artıyor
Yunanistan’da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil Virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22′ye ulaştı.
Yerel basında yer alan haberlerde, Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısının 207 olduğu, hastanelerde 10 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulduğu açıklandı. Özellikle Yunanistan’ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor. Hastalığın Romanya’da da görüldüğü ve ölümlere yol açtığı kaydedildi.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: omurilik iltihaplanmasında geç kalma süresi, beyin tutulması, beyin tutulması hastalığı, beyin tutulması nedir, beyin tutulmasi qrip

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.