Çocuklarda kalça çıkığı ve tedavisi

Çocuklarda kalça çıkığı ve tedavisi

Kalça çıkığı sorunu olan bir bebeğin doğumdan sonra kundaklanması kalça çıkığının etkisinin daha da artmasına sebebiyet vermektedir.
Çocuklarda kalça çıkığı ekseri doğuştan kaynaklanan bir sorundur ve anne karnında başlayan bu sorun tedavi edilmediği müddetçe yaşla paralel olarak ilerlemekte ve gelecekte tedavisi için cerrahi işlemlere gerek duyulacaktır. Hele ki kalça çıkığı olmaya meyilli olan çocukların kundaklanma işlemi bu sorunun görülme riskini arttıracaktır.

Bebekler normalde bacaklarını katlayarak durmayı severler, lakin kalça çıkığı olan bebek bacaklarını katlamakta zorluk çektiğinden sürekli bacaklarını düz tutar. Çocuklarda kalça çıkığı sorunu erkeklere nazaran kızlarda daha çok husule gelmektedir.Sebebi, anne karnındaki bebeğin hormonu etkisiyle ve bebeğin duruş pozisyonu olan doğuştan kalça çıkığı, tam, yarım ve kalça çıkığı olmaya meyilli gibi üç gruba ayrılmaktadır. Baldır kemiğinin heme üst kısmında tıpkı bir gülleyi andıran bir yapı bulunur ve bu yapı leğen kemiğinin dışında husule gelmektedir
Aynı zamanda bebeklerin bacakları yana doğru açılmada zorlanır ve cilt kıvrımları çıkık tarafta ciddi derece belirginleşir. Bebeğin dizleri katlandığı zaman kalça çıkığının husule geldiği taraf daha kısa görünür. Bu belirtiler kalça çıkığının işaretidir ve muhakkak tedavi edilmesi gerektiğini gösterir. Muayene esnasında kalça filmi çekilir ve eklem ultrasonu ile de bakılarak sorunun teşhisi kesin olarak konur.
Çocuklarda doğuştan kalça çıkığı tedavisi kesinlikle uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Kalça çıkığı sorununun seviyesine göre tedaviye başlanır. Öncelikle sorun ameliyatsız tedavi metotları ile giderilmeye çalışılır. Ancak ameliyatsız tedavi metotlarının başarısız olduğu durumlarda cerrahi işleme başvurulur ve hastaya yeni kalça eklemi yapılır. Tedaviye ne kadar erken evrelerde başlanırsa, tedavinin sonucu da o kadar başarılı olur.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.