DIŞKI MUAYENESİNDE KİMYASAL İNCELEME Faydaları

DIŞKI MUAYENESİNDE KİMYASAL İNCELEME Faydaları
Gizli kan aranması yapılacak kişilerden birkaç gün boyunca et içermeyen bir beslenme dü­zenine uyması istenir. Dış­kı genellikle nötrdür. Yapılan inceleme­de kanama önemli olmasa bile saptana­bilir. Ama şeker ağırlık­lı beslenmede asit, protein ağırlıklı bes­lenmede, özellikle de bu yiyeceklerin iyi sindirilemediği durumda baz özelliği gösterir.
Önemli ve geleneksel bir inceleme olarak dışkıda gizli kan aranır.
KİMYASAL İNCELEME
Dışkının kimyasal incelemesi genellikle pH değerinin saptanmasıyla başlar
Peptik ülserde, mide ya da bağırsak tümörlerinde, ülserli kolitte, bağırsak dü­ğümlenmesi ve invajinasyonunda (bir bağırsak bölümünün başka bir bağırsak parçası içine girmesi), kapı toplardama­rında basınç artmasında gizli kana rastla­nır. Pankreas ve safra kökenli enzimler de kimyasal yöntemlerle dışkıda incele­nir. Bir başka kimyasal inceleme de yağ miktarlarının belirlenmesidir. Bunlar ge­nellikle günde 6-8 gr’yi geçmez.
Dışkıda yağ düzeyini yükselten baş­lıca iki mekanizma vardır.
a) Besinlerle alman yağların pankreas tarafından salgılanan lipaz adlı enzim eksikliğine bağlı olarak yeterince sindi-rilememesi.
b) Bağırsak mukozasındaki bozukluklar, safra tuzlarının bağırsağa yetersiz olarak gelmesi ya da yeterince yayılmaması so­nucu yağ emiliminin aksaması.
Dışkıda yağ miktarının artması ve aşağıdaki sıralanan koşulların ortaya çıkmasıyla yağlı ishal başlar.
a) Ağır karaciğer yetmezliğine yol açan bazı kronik karaciğer hastalıkları ya da safra yollarının taş ve tümör kütlesi gibi nedenlerle tıkanması.
b) Kronik pankreatit (pankreas iltihabı), kistli fibroz (bağdoku artışı), pankreas tümörleri gibi pankreas hastalıkları.
c) Bazı sindirim sistemi hastalıkları ya da bozuklukları. Bunlar arasında mide ya da bağırsağın bir bölümünün alınma­sına yönelik cerrahi girişimler, çölyak hastalığı ya da tropikal olmayan spru olarak bilinen ve özellikle glüten içeren yiyecekler alındığında ortaya çıkan emi-lim bozukluğu, tropikal spru, divertikü-loz (bağırsak duvarında dışa doğru çok sayıda cep oluşması), incebağırsak ilti­habı, Crohn hastalığı, incebağırsak tü­mörleri, bağırsak askısı atardamarında tıkanma, ağız yoluyla yoğun antibiyotik tedavisi, bağırsağa ışm tedavisi uygulan­ması sayılabilir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.