Guatr hastalığının belirtileri

Guatr hastalığının belirtileri
Peki nedir guatr belirtileri?

Endokrinoloji Uzmanı Doç. Günümüe neredeyse 10 kişiden 5′i guatr oluyor ve erken evrelerde fark edilip tedavisine başlanılmadığı anda hastanın hayatını tamamen olumsuzluklar doluyor. Tedavinin başlaması için ise guatr belirtileri olan bir takım şikayetleri bilmek ve bu şikayetlerin görülmeye başlamasıyla hekime başvurmak gerekir. Bu rahatsızlıktan bir an evvel kurtulmak için erken evrelerde tedavi şart.
Toplumumuzda hemen hemen herkesin bildiği bir rahatsızlık olan guatr, git gide yaygınlaştı ve artan çeşitliliği ile de bazı kişilerin yaşam kalitesini düşürdü, bazılarının da yaşama ümidini elinden aldı
Dr. Neslihan Kurulmuş, guatr hastalığı hakkında bizleri aydınlatıyor. Kurulmuş genelikle bu hastalığın belirtilerini başka hastalıklardan kaynaklandığını zannederek hastalara yanlış tedaviler uygulandığını söylüyor. “Depresif şikayetlerle psikiyatriste başvuran çok sayıda kişi aslında tiroit hastası olduğunu bilmiyor” diyen Kurulmuş tıp dalında tiroit diye adlandırılan guatr hastalığı hakkında şunları söyledi:
“Temelde guatr hastalığını yaratan organ ‘tiroit’ denilen boynun önünde yer alan 20 gramlık küçük bir dokudur. Doku küçük ama fonksiyonu çok fazladır. Hormonları üretme mekanizması karışıktır. Orada rol alan birçok madde, enzim ve kullanılan elementler vardır. Bu nedenle mekanizmanın her basamağında hastalık çıkabilir. Hastalığın en temel nedeni -bizim ülkemizde de en sık görüleni- iyot eksikliğidir. Buna bağlı olarak ise tiriotte büyümeler oluşur, çalışması değişir.”

Guartr hastalığının belirtileri nelerdir?
Guatr hastası olan kişinin guatrı nasıl çalışıyor, hormon üretimi iyi mi diye iki şekilde değerlendirilir ve buna bağlı olarak hem şikayetlerde hem de tedavide değişiklikler ortaya çıkar. Çünkü guatr hormonu diğer organların sistemlerinin çalışmasını da direk olarak etkilemektedir.
Guatr hastalığının en yaygın belirtileri halsizlik, yorgunlu, saç dökülmeleri, cilt kuruluğu, kaşıntı, tırnak batması ve kabızlık sorunlarıdır. Bu şikayetlerin husule gelmesi durumunda geç kalmadan hekime başvurmalı ve tedavi olmalısınız. Aksi durumda çok daha ciddi sorunlarla karşılaşacaksınız. Sağlıklı günler…
Bir önceki Öksürük hangi hastalıkların belirtisidir? başlıklı konumuzda öksürük hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.