Kabızlığı önleme yolları

Kabızlığı önleme yolları

Günümüzde büyük küçük her yaştaki insanın en büyük sorunlarından birisi olan kabızlık, beslenme alışkanlığında yapılan bir takım hatalar ya da hareket kabiliyetinin az olmasından kaynaklı olarak husule gelmektedir. Kabızlık sorununa karşı önlem almak için uzmanların altın tavsiyelerine sizler için sayfamızda yer verdik. Aynı zamanda kabızlığın en belirgin belirtisi de tuvalete girildiği zaman çok uzun süre kalmak ve dışkı yapmakta zorlamaktır. Dışkılama günde üç kez ile haftada üç kez arasında ise eğer bu oldukça normal karşılanırken, bu sürenin altında dışkılama yapan insanların kabızlık sorunu mevcut demektir. İşte kabızlığa karşı alınacak önlemeler…
Kabızlığı önlemek için ne yapmalı?
Su ve posa bakımından fakir ola yiyeceklere beslenmede daha çok yer verilmesi, alkol ve kafein içeren içeceklerin çok sık tüketimi, mütenevvi hastalıklardan dolayı uzun süre yatağa bağlı kalmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, tiroid hastalıları, depresyon, kalın bağırsak tıkanması, tümörler, Parkinson, Alzheimer gibi daha pek çok hastalık çeşidi kabızlık nedenidir
Kabızlığı önlemek için ise kişinin kendisini kabız yapan etkenin ne olduğunu bilmesi ve buna göre önlemler alması gerekir.
Sık sık kabızlık problemi ile karşılaşıyorsanız ve bunun sebebi bir hastalıktan kaynaklı ise mutlaka bu hastalığın tedavisi için uzman bir hekime başvurmalısınız. Beslenme alışkanlığı, hareketsizlik gibi basit sebeplerden husule gelen kabızlığın önlenmesi için ise şu tavsiyelere kulak verin:
Dışkılama ihtiyacı geldiği zaman gecikmeden tuvalete gidin. Eğer ertelerseniz bağırsağın haber verme fonksiyonunu yitirmesine neden olacağınız gibi, dışkının kurumasına ve sertleşmesine de neden olursunuz.

Dışkılama sürenizi kendiniz ayarlayabilirsiniz. Bu biraz zor olacaktır ama dışkılama zamanı kendiniz ayarladığınız zaman kabızlık sıkıntısı çekmeyeceksiniz. Sabah işe gitmeden önce ya da günün iyi bir saatinde tuvalete gidip 10-15 dakika oturmak bir gazete ya da dergi okuyarak tuvalette vakit geçirip dışkılama düzeni sağlayabilirsiniz.
Kabızlığa karşı ilaçlarda kullanılabilir, ancak bu ilaçları uzun süre kullanmamaya dikkate edin. Aksi durumda bağırsaklarınız ilaca alışır ve ilaçsız çalışamaz hale gelir.
Dışkının kurumasını önlemek için günde 8 saat su içmeli, posa bakımından zengin besinlerle beslenmeli, alkolden ve kafeinden uzak durulmalı, yemekten 15 dakika önce çorba içme alışkanlığı edinmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Bir önceki yazımız olan İdrar yollarında taş belirtileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: İnce bagirsak tikanmasi engellemek icin ne yapmaliyim, kabızlığı önlemek için beslenme, kabızlığı önlemenin çarelerine, kabizlik nasil onlemeli

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.