Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi
Karpal tünel senromu hastalığı çok ilerlememişse, ilaç ve verilen çelik eldiven tedavisi ile önlenebiliyor. Median siniri koldan gelir ve bilek bölgesindeki karpal tünelden geçer. Lakin ( bendede olduğu gibi çok ilerlemişse ) tedavisi amaliyat oluyor. Karpal tünelinde sadece median sinirinin ve kas bağların sığabilecek kadar genişliği vardır.
Karpal tünel sendromu, bilek bölgesindeki median sinir kanaldaki oluşan bir rahatsızlıktır
Karpal tünel amaliyatı ufak bir operasyon olarak geçiyor…

 
Kanal içindeki bir şişlik,sıvı birikimi ve anormal doku büyümesinden dolayı yer kaplayan dokuların ve sinirlerin sıkışmasına sebep olur.Karpal tünelin içerisindeki bu sıkıştırdığı sinire baskı yapar.Bu baskıda elde ve parmaklarda uyuşma,keçelenme,his kaybı ve elektrik çarpma gibi hisler verir.Elleri sallayınca sızıda azalmak.Baş parmak ile küçük parmağı dokunduramaz.Eller, ağır eşyalar kaldıramaz,elindeki düşürme gibi durumları his kaybından oluşur.Bu durumlara karpal tünel sendromu denir.

Karpal tünel sendromu oluşturan bazı davranışlar vardır.Masaya dirseği 90 derece dayamak,müzikal enstrümanların aşırı kullanımı,çok fazla titreşim yapan cihazlarına maruz kalmak sendromu oluşturmak için yapılan davranışlardır.Bilekteki oluşan hasarlar ve ezilmeler,yanıklar,kemikteki kırıklar,yapısal olarak tünelin darlığı,diyabet ve raynaud rahatsızlığı,böbrek ve kalp hastalıkları,vücuda alınan ilaçlar,gebelik ve menopoz rahatsızlıkları da bir sebeptir.
Karpal tünel sendromun teşhisi emg ile konur.Değişik tedavi alternatifleri vardır.En sık kullanılan tedavi yöntemlerin arasında bandaj uygulaması vardır.Elin,el bileğinin ve parmakların doğal yaptıkları hareketini engelleyen bandaj takılır.Bu sayede eller parmaklar ve bilekler dinlenir.Karpal tünelinde oluşan basıncın azalmasını sağlar. Bandaj ile rahatlama sağlanamadığı durumlarda enflamasyonu ve ağrıyı gidermek amacıyla çeşitli içerisinde steroid olmayan antienflamatuarlar ve ağrı kesiciler verilebilir.Bu uygulamalar ağrıyı kesmediğinde bileğe küçük dozlarda lokal anestezi enjeksiyonu yapılabilir.Hamile olan kadınlarda alınan ilaçların mutlaka jinekologun görmesi gerekir.Bütün bu uygulamalara rağmen şikayetler halen devam ediyorsa cerrahi müdahale yapılır.
Bir önceki Topuk Dikeni Ve Tedavisi Ayak Sağlığı başlıklı konumuzda topuk dikeni, topuk dikeni hastalığı ve tedavisi ve topuk dikeni nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sinir sıkışması hastalığı, bilekte sinir sıkışması tunnel sendrom ameliyat, kalper tunel sendromu, kalper tunel sendromunda kullanilan ilaclar, karpal tunel belirtileri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.