->
Kıl kurdu hareketli iplik görünümünde olan bağırdak parazit çeşididir. Kıl kurdunun her yaşta görülmesine rağmen 1 ile 15 yaşlar arasında sıklıkla görülür.
Makata yuva yapmış kurtlar bölgede kaşıntı hissi verir.Çocuklar bilmeden kaşıyarak kurtların tırnak içlerine geçmesi sağlanır.Kıl kurdu çocuğun temas ettiği yerlere yuvalarını bırakarak yayılırlar.
Kıl kurduna bitkisel tedavi için havuç,süt,kuşkonmaz,soğan,zeytinyağı,sarımsak ve patlıcan unu gereklidir.Kuşkonmaz.zeytinyağıyla birlikte döverek eziniz.İçine kurumuş patlıcan unu ilave ediniz.Süt ile merhem kıvamına gelene kadar karıştınız.Elde edilen bitkisel merhemi rahatsızlığımız sürdükçe gün aşırı makat bölgesine sürülür.Havuç rendelenir ve soğan dövülür.Havuç ve soğan bir miktar su ile kaynatılır.Suyu süzerek havuç ve soğandan ayırın.Elde edilen suya sirkeyi katarak karıştırın.Elde ettiğimiz bu karışımla makat bölgesine kaşıntımız gecene kadar günde iki kez yıkayınız.Sarımsaklı kürümüz ise şöyledir.Sarımsakları döverek ezeriz.Dövülen sarımsakları süt ile pişirin.Sıvıyı süzerek yemekten sonra ve yatmadan önce ılıtılmış olarak içiniz.En basit bitkisel yöntem ise makatı hastalığımız sürecinde her gün üç saat arayla sirkeli su ile yıkayınız. Parazitin dişileri 8 ile 12 mm iken erkekleri 2 ile 6 mm uzunluğundadır.Ağızdan girerek bulaşırlar.Yutulan yumurtalar mideye larva olarak ulaşır.Kör bağırsağa geçerek erişkin haline gelirler.Kıl kurdunun erişkin dişileri gece uykuya daldıktan 2 veya 3 saat sonra anüsten dışarı çıkar.Kurtlar makat civarında binlerce yumurtalarını bırakırlar.Yumurtalarını bıraktıktan sonra erişkin dişi birkaç dakika sonra ölürler.Yumurtalar altı saat içinde bulaşıcı özelliğini gösterirler.Kıl kurtları 2 ile 3 hafta arasında oda sıcaklığındaki ortamlarda canlı kalabilirler.Yataklar,kanepeler,çarşaflar ve kıyafetler yeterince temizlenmezse kurtlar bulunduğu yerde kalarak daha çok yayılırlar.Böylece insandan insana daha çabuk geçer.
Kıl kurdu özellikle çocuklarda görülen bir parazit çeşididir.
Dişisi 10, erkeği 3 milimetre boyundadır, enterobius vermicularis ismiyle bilinen
bağırsak parazitinin nematotlar sınıfına dahil olan parazit, insanlarda kör bağırsak,
apandist ve de kalın bağırsakların iç yüzüne tutunup yaşamaktadırlar.
Bir önceki Astım Hastalarının Dikkatine! başlıklı konumuzda astım, astım bronşit ve astım hastalığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kil kurdu, kil kıl kurdu nedir, kil kurdu oksuruk yaparmi, zeytinyağı kıl kurduna iyi gelirmi, kil kurdu icin ne iyi gelir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.