Saçlarım Neden Dökülüyor?

Saçlarım Neden Dökülüyor?
Bundan sonraki evrede ise saç dökülür.
Saç dökülmesi, erkek-kadın, bütün insanların başlıca sorunlarından birisidir. Belirli dönemlerde hepimiz yaşarız bu sıkıntıyı. Peki saçlar neden dökülür? Ve saçların dökülmemesi için ne yapılmalıdır? Buyrun aşağıda sizlere faydasının olacağını umduğumuz bilgiler veriyoruz…

 

Saçın büyüme döngüsü belli başlı aşamalardan oluşur: Bir saç kökü 6 yıllık süre boyunca hızlı bir büyüme yaşar, ardından 6 aylık bir süre dinlenme evresine geçer, bu sırada saç artık uzamaz. Sıklığı ve sonuçları kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren saç dökülmesinin sebepleri de çeşitlidir ve yine kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir
Bu sürecin sonunda eski saç telinin yerini yeni bir saç teli alır. İlk evre olan büyüme evresinde saç teli ayda 1 – 1,5 santimetre kadar uzar. Ancak saç telinin bu sağlıklı döngüsü bazen belli başlı sebeplerden ötürü sekteye uğrar: Saç dökülmesinin en yaygın sebepleri yetersiz veya dengesiz beslenme, ilaçların yan etkileri, aşırı stres, hormonal bozukluklar veya bazı hastalık türleridir.
Saç telinin hayat döngüsü bozulduğunda; kişiler belli miktarda saç dökülmesi yaşar. Ağır bir hastalık, geçirilen bir ameliyat, aşırı duygusal veya stres yüklü ruhsal durumlardan (boşanma, ölüm vs. gibi) belli bir süre sonra aşırı saç dökülmesi olduğu takdirde, kişi bu sefer de bu “saç dökülmesi” sebebiyle strese girer. Negatif düşünceler veya olumsuz duygular, anksiyite veya depresyon aşırı stres hormonu (adrenalin gibi) salgılanmasını tetikler. Bu güçlü hormonlar saç derisini ve saç köklerini besleyen kan akışını azaltırlar. Bu stres halinin uzun süre olması halinde saç kökleri yeterli besin ve oksijenden mahrum kalır, bu da saç kaybını arttırır. Stres kontrolü, hastalık veya ameliyatlardan sonra vücudu yeterince dinlendirmek bu tip saç dökülmesini önlemek için yapılabilecek en uygun şeylerdir.
Yine genetik yatkınlıklar veya hormonal bozukluklar, menopoz gibi durumlar kişilerde ani ve aşırı saç dökülmesini tetikler. Yine bazı ilaçların direk olarak saç üzerinde olumsuz etkileri vardır. Özellikle kemoterapide kullanılan kanser ilaçları, radyasyon, antidepresan ilaçları, bazı antibiyotikleri, doğum kontrol ilaçları saç dökülmesini tetikleyen önemli sebeplerdir. Hatta bazen anestetik ilaçlar dahi bölgesel ve aşırı saç dökülmesine sebep olabilmektedir.
Fiziksel zararlar sonucu oluşan kellik ise tedavi edilmesi pek mümkün olmayan bir durumdur. Bu gibi durumlarda yapılabilecek en iyi şey saçı tarama yolunu değiştirmek olabilir. Yine saç için kullanılan şampuan, saç kremi, saç dökülmesi şampuanları veya saç kremleri ters etki yaparak saç dökülmesine sebep olabilirler. Bu yüzden bu tarz ürünleri kullanmadan önce içindeki malzemeleri iyice araştırmakta fayda vardır.

Bir önceki yazımız olan Küçük kızların Makyaj tutkunlukları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: saçım neden dökülüyo, saçlarım neden dökülüyor

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.