Şeker hastalığı teşhisi

Şeker hastalığı teşhisi
Her zaman söylediğimiz gibi bir hastalığın tedavisinin başarılı geçmesinde veya kısa sürede hastalıkta kurtulmada en büyük etken erken teşhistir.
Hayatımızı riske atacak o kadar çok sağlık problemleri var ki, bunlar arasında giderek daha fazla kişide ortaya çıkan ve yaşam kalitemizi hiç acımadan elimizden alan hastalıklardan biride Diyabet(şeker)’tir. Şeker hastası belirtilerini kendinde hisseden ya da doktorun şüphelendiği hastalara uygulanan bu test, kandaki glikoz düzeyini ölçüyor. Şeker hastalığının teşhisi nasıl konmakta diye merak eden ziyaretçilerimiz için açıklıyoruz:

 
Çeşitli nedenler ve belirtilerle ortaya çıkan şeker hastalığının teşhisi tek bir teste bakıyor. Kandaki glikoz düzeyinin ölçülmesi ile şeker hastası olmaya aday olduğunuz veya şeker hastası olduğunuz kesin ortaya çıkmaktadır

 

Şeker hastalığı testi nasıl yapılır?

 

Diyabet teşhisi için uygulanacak olan bu testte son 8 saatte hiçbir şey tüketmemiş olmanız gerekir. 8 saatlik açlık sonrası kan şekerine bakılır ve açlık kan şekeri 126 mg/dl ve üzeri ise diyabet hastasısınız demektir. Ama kesin olarak bunu anlamak için birkaç gün sonra tekrar test yaptırmanız gerekir. İkinci testte de sonuç aynı ise kesin olarak şeker hastalığı tanısı konur.
Açlık kan şekerinin 100 -126 mg/dl arasında çıkması durumunda ise şeker yükleme testi uygulanır ve bu testte de 10-16 saattir hiçbir şey tüketmemiş olmanız gerekir. Testte, 75 gram şekerli su içirilir ve 2 saat sonra kan şekerine bakılır. Eğer ki kan şekeri 200 mg/dl ve üzerinde ise şeker hastası olduğunuz söylenecektir. Eğer ki bu testte 140-199 mg/dl arasında bir değer çıkarsa da gizli şeker olduğunuz anlaşılır.
Şeker hastası şüphesi olduğu düşünülen kişilere günün herhangi bir saatinde (aç ya da tok fark etmez) uygulanan testte kan şekeri 200 mg/dl ve üzerinde ise de şeker hastası olduğunuz anlaşılmaktadır.
Şeker hastalığı teşhisi için uygulanan bu testte açlık kan şekeriniz 100 mg/dl’den az çıkarsa korkulacak bir durum yok demektir. Sağlıklı günler…
Bir önceki Mesane ve İdrar Yolu başlıklı konumuzda idrar yolları enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu belirtileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: şeker hastalığı hangi testle anlaşılır, kan testinde şeker hastası olduğu nerden anlaşılır, şeker hastası oldugunu anlamak için hangi testler yaptırılır, diyabet hangi testlerle anlasilir, kan testinde şeker hastası olduğun nasıl anlaşılıyor

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.