Sepsis nedir?

Sepsis nedir?

Sepsis aynı zamanda bulaşıcıdır. Bakteri, virüs ve mantarlar sepsisin gelişmesine sebep olan mikrop türleri olmaktadır. Daha çok erken doğan çocukları tehdit eden bir rahatsızlıktır. Eğer ki sepsis erken evrelerde tedavi edilmezse ilerler ve birden fazla organa yayılarak şok ve ölüme sebebiyet verir.

Sepsis hastalığına sebep olan mantar, virüs ve bakteri mikropları kan aracılığıyla diğer organlara yayılmaktadır.
Bir tür mikrobun kan, vücut sıvısı ve dokularına yerleşip orada çoğalma göstermesi sonucunda vücut sağlığında oluşan hasar ve hastalık olarak tanımlanan sepsis, organların fonksiyonlarını bozan bir rahatsızlıktır
Sepsis hastasının öksürmesi, aksırması veya hapşırması ile hastanın yakınında bulunan kişilere bulaşır. Sepsis hastalığının bulaşması durumunda bebeklerde ateşlenme, anneyi emememe, sürekli uyuklama, nefes alıp vermede güçlük çekme, karın şişkinliği, sarılık, kusma, kanama, dalakta büyüme gibi sorunlar ortaya çıkar. Çocuklarda ise kalp, akciğerler, böbrekler, karaciğer, beyin fonksiyonlarının bozulması gibi sağlık sorunları görülür. Aynı zamanda elektrolit ve hormon dengelerinde bozulma, kanamalarda sepsis belirtileri arasındadır.
Sepsis hastalığı tedavisi için hastanın hastaneye yatması ile hemen antibiyotikler veya diğer antimikrobiyal ilaç tedavisine başlanır. Hasta nefes almada güçlük çekiyorsa solunum cihazına bağlanarak hastaya oksijen verilir. Hastanın bilinci yerinde ise beslenmesine dikkat etmesi önerilir. Gerektiğinde hastalara kalp güçlendirici ilaç tedavisi uygulanır.

Bir önceki yazımız olan Ruam hastalığı tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: sepsis nedir, sepsis belirtileri, virüs bakteri mantar nedir, sepsis nedir tedavisi, sepsis nedir tedavisi nasıl yapılır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.