Suda doğum nasıl yapılır ?

Suda doğum nasıl yapılır ?

Suda doğum yapmak son zamanlarda oldukça popülerleşti. Peki sanıldığı gibi doğum sancılarını hafifletici ve diğer yöntemlere göre doğumu kolaylaştırıcı bir özelliği bulunuyor mu?
Bilimsel olarak suda doğumun daha kolay olduğu yönde bir bilgi bulunmamaktadır.
İlk olarak Fransa’da gerçekleşen suda doğumun, yıllardır sezaryen ve normal doğuma göre daha mı kolay olduğu tartışılıp durmaktadır. Birçok hastanede su içinde doğum yapmak isteyenler için özel doğum servisleri bulunmakta ve gerekli malzemelerin temin edilmesinin ardından doğum gerçekleştirilmektedir. Birçok kadın ağrıları azatlığı ve kolay olduğunu düşündüğü için bu yöntemi tercih etmekte
Sıcak su içinde gerçekleşen doğumda, sıcak suyun sakinleştirici ve ağrı giderici etkileri olduğu düşünülmektedir. Suyun kasları gevşetip aynı zamanda zihinsel rahatlık sağlaması nedeniyle suda doğumun daha kolay geçtiği savunulmaktadır. Doğum sürecini de kısalttığı düşünülen bu yöntemde suyun ideal sıcaklıkta olması son derece önemlidir.
Suda doğum için hazırlanan suyun ideal sıcaklık derecesi 35-37 dereceler arasında olmalıdır. Suyun çok fazla sıcak olması annenin kan dolaşımını ve tansiyonunu olumsuz etkileyebilir.
 

Su içinde doğum nasıl yapılır?

 

Doğum zamanı gelmiş olan anne adayı hazırlanır. 35-37 derecedeki su hazır edilir. Suyun seviyesi annenin meme ucunu geçmeyecek şekildedir. Anne adayına herhangi bir ilaç verilmez. Tamamen normal şartlarda bir doğum gerçekleştirilmesi sağlanır. Doğumun başlaması ile birlikte annenin tansiyonu ve bebeğin kalp atışları ölçülür. Böylece tıpkı normal doğumdaki gibi bir doğum gerçekleşir ve anne kanamanın kontrol altına alınması için anne sudan çıkartılarak doğum masasına yatırılır. Su yoluyla meydana gelme riski bulunan enfeksiyonları önlemek için gerekli testler hem anneye hem de bebeğe uygulanır.
 
Kimler suda doğum yapamaz?


Suda doğum yaklaşık 1-1.5 saat sürer. Genital bölgede enfeksiyonu olanlar, şeker hastası olanlar, bebeğinde gelişme geriliği saptananlar, gebelik zehirlenmesi, doğum sırasında bebeğin kalp atışlarında anormallikler olanlar, çoğul gebelikler, erken doğumlar yada bebeğin ters doğum pozisyonda olması gibi durumlarda suda doğum yapmak uygun değildir.

Bir önceki yazımız olan Düşük yapmamak için dikkat edilmesi gerekenler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: doğum nişanı nasıl olur, doğum resmi, doğumda gerekli malzemeler, normal sudan kadini, suda doğum

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.