Takma diş kullananlara uyarılar

Takma diş kullananlara uyarılar
Kusursuz biçimde hazırlansalar bile gerçek dişlerin yerini tutmazlar. Bu durum, günün bazı zamanlarında dokulardaki kan dolaşımının değişiklik göstermesinden kaynaklanır. İşte bu önemli noktalar:
– Bazen protez, kullananda, ağza sıkıca yapışmış ya da fırlayıp çıkacakmış duygusu uyandırır. Bunun için takma dişlerini kullanırken dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var.
Bütün diş protezlerinin bazı sınırları vardır

– Protezin takılmasından sonra tükürük salgısında belirgin bir artış olur. Bu olay takma dişe, yani ağza alınan yabancı maddeye karşı tepkinin bir sonucudur. Takma dişe alışıldıkça salgı üretimi de eskiye döner.
– Dış görünümde bir ölçüde değişikliğin olması kaçınılmazdır. Sözcüklerin söylenmesinde değişiklikler, ağızda bir doluluk hissi ortaya çıkabilir. Bütün bunlar zamanla ortadan kalkacak, yeterli uyum sağlanacaktır.
– Alt protezden çok, üst proteze alışmak iki nedenden dolayı daha kolaydır: 1- Üst çene kemiği hareketsizdir ve alt çeneye göre daha geniştir. 2- Alt çene kemiği hem sözcüklerin söylenmesinde, hem de çiğneme sırasında sürekli hareket eder. Dil, alt proteze dayanarak oynamasına neden olur.
– Protezi tutan dokuların değişmesi, büzüşerek küçülmesi protezin zamanla yerine iyi bir biçimde oturmasını engeller. En belirgin değişimler, ilk 7 aylık dönemde gerçekleşir.
– Öksürme ve hapşırma, protezi yerinden oynatabilir ve dışarı kaymasına neden olabilir. Bu istenmeyen duruma engel olmak için öksürme ve hapşırma sırasında ağzı mendille kapatmak alışkanlığı edinilmelidir.
– Alt protezin temizliği sırasında, protez kesinlikle avuç içinde tutulmalıdır. Çünkü kaza sonucu elden kayarsa tutmak isterken, protezin sıkıca kavranması kırılmasına neden olabilir.
– Protezin biçimini bozacağı ya da yapıldığı maddeye zarar verebileceği için temizlik sırasında kesinlikle sıcak sudan kaçınılmalıdır.
– Protez diş kullananların gerçekçi olması, doğal dişlere sahipmişçesine dikkatsiz davranmaması gerekir. Rahat bir çiğneme düzenine geçiş, zaman alacaktır. Besinler küçük lokmalara ayrılmalı, sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.