TROMBOSİTLER Faydaları

TROMBOSİTLER Faydaları
Sayıları 1 mm3 kanda 150000-400000 arasında değişir, yaşam süreleri 5-7 gün kadar­dır. Bu hücreler de «kemik iliğinde Stem-celTden yapılırlar.
Trombositlerin, biribirine ve haraplanan da­mardan açığa çıkan kollagene yapışma ve küme­leşme yetenekleri vardır. Bu özellikleri ile günlük, olağan hafif travmalarda ortaya çıkan kılcal da­mar yırtılmalarında tıkaç görevi yapar ve damar­dan kan sızmasını önlerler. Sayı ya da yetenek bo­zukluklarında deri altına küçük toplu iğne başı büyüklüğünde kanamalar olur.
TROMBOSİTLER: Trombositler en küçük hücrelerdir
Ayrıca trombosit­ler büyük damar harapl anmalarında tıkaç görevi yanında salgıları ile kanamanın durdurulması ve pıhtılaşmanın gerçekleşmesinde etkin rol oynar­lar. Herhangi bir kandamarı herhangi bir nokta­da sürekliliğini kaybedecek olursa, yani kesilirse bu noktadan damar dışına kan sızar. Bu bir kana­ma olayıdır. Damar duvarı kanamayı azaltmak amacıyla, o bölgede büzülür. Ancak önlem tek ba­şına yeterli değildir, damar duvarındaki kesiğin tıkanması gerekir. İşte bu kesiği tıkayıp kanamayı durduracak olan tıkaç “kan pıhtısı”dır. Pıhtının oluşmasında ve yapısında belki de en önemli göre­vi trombositler üstlenmişlerdir. Trombositler, ke­sik damar yüzeyinde birikip hem birbirlerine hem de damar duvarına yapışırlar ve ilk tıkacı oluştu­rurlar. Trombositlerin bu biçimde kümeleşmeleri­ne “agregasyon” denir. Trombositler ilk tıkacı oluşturduktan sonra bazı maddeler salgılayarak asıl tıkacın, yani pıhtının oluşmasını sağlarlar. Trombositlerin sayısı 1 mm-1′de 100000′in altma düşerse kanama artar. Bu sayının 50000′in altına düşmesi durumunda kendiliğinden gelişen öldürü­cü kanamalar olur.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.