Besin piramidi nedir?

Besin piramidi nedir?
Beslenme piramidinde altı ana grup yiyecekler yer almakta ve bunların orantılı olarak tüketilmesi istenmektedir. Nerde sağlıksız besinler var bunlara yöneliyor ve açlığımızı, sağlığımıza zarar verecek olan gıdalarla yatıştırıyoruz.
Sağlıklı beslenmenin hayatımız için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz; ancak beslenmemize özen göstermekte nedense zorlanıyor gibiyiz. Düzensiz beslenme saatlerine ise hiç girmiyorum bile.

 
Beslenmenin sağlıklı ve düzenli olması gerektiğini üstüne basa basa dile getiren beslenme uzmanları, yaşam kalitemizin düşmesini engellemek için ihtiyacımız olan besinleri gruplarına ayırdılar ve adına da beslenme piramidi dediler

Yaşam tarzınıza, yaşınıza ve ihtiyacınız olan kalori miktarına göre 6 ana grup besinlerden günlük ne kadar tüketilmesi gerektiği, beslenme piramidinde detaylı bir şekilde verilmiştir. Besin piramidi ile birlikte egzersizinde önemini vurgulamak için basamakları çıkan insan figürü kullanılmıştır.
 

Besin piramidi ve beslenme

 
Sebze Grubu
A, B2 ve C vitaminleri, folik asit, demir, magnezyum ve potasyumdan zengin olan sebzeler tüketilmelidir. sebze grubu6 gram karbonhidrat 2 gram protein sağlamaktadır. Enerjisizi ise 28 kaloridir. Günlük 3-4 porsiyon brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
Tahıl Grubu
Tiamin, demir, niasin, çinko, folik asit gibi B grubu vitaminlerden ve magnezyum, posa yönünden zengin olan tahıl ürünleri tüketilmelidir. 1 porsiyonu ile 15 gram karbohhidrat ve 2 gram protein sağlamaktadır. Günlük enerjisi 68 kaloridir. Gün içerisinde tüketmiş olduğunuz besinlerin yarısı kepekli olmalıdır.

Süt Grubu
Protein, A, B6 B2 vitamini, potasyum ve çinko yönünden zengin olan ürünler tüketilmelidir. Süt grubu, 1 porsiyonu (240 ml) 9 gram karbonhidrat, 6 gram protein, 3 gram yağ içerir. Günlük enerjisi ise 87 kaloridir. Yağsız ya da yarım yağlı sütler tercih edilmelidir. Eğer süt içtikten sonra mide ağrısı meydana geliyorsa, laktozsuz süt tüketmelisiniz.
Meyve Grubu
A, C B2 Folik asit, demir magnezyum, potasyum yönünden zengin olan meyveler tüketilmelidir. Meyve grubu 12 gram karbonhidrat sağlar. Gnlük enerjisi ise 48 kaloridir. Gün içerisinde 4-5 porsiyon meyve tüketilmelidir. Meyveler çeşitli olmalı tek bir meyveye bağlı kalınmamalıdır. Meyve suyu tüketimi azaltılmalı ve taze meyveler tüketilmelidir. Kurutulmuş, dondurulmuş ve konserve edilmiş meyveler tüketilmemelidir.
Yağ
Beslenme piramidinde yağ tüketimine çok dikkat edilmesi sarı renk ile gösterilmektedir. Yağlarla ilgi yenilen özellik ise süt gibi besinlerden alınan yağların bu grupta değerlendirilmemesidir.
Et-Bakliyat Grubu
Protein, A, B6, ve B12 vitaminleri, niasin, demir çinko, tiamin yönünden zengin olan ürünler tüketilmelidir. Et-bakliyat grubu 1 porsiyonu 6 gram protein, 5 gram yağ içermektedir. Günlük enerjisi 69 kaloridir. Daha çok tavuk ve balık eti tüketilmeli, kırmızı etten uzak durulmalıdır. Ayrıca etler, fırın, ızgara ve haşlama olarak tüketilmelidir. Protein kaynağı olarak kuru baklagiller ile desteklenmelidir.

Bir önceki yazımız olan Çocuklar yaz aylarında nasıl beslenmeli? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: besin pramidi neddir, besin piramidi nedir, besin piramidi, besin piramidi örnekleri, besi piramidi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.