Egzersiz yapın depresyona son verin!

Egzersiz yapın depresyona son verin!
Egzersi yapın depresyona son verin!
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Hayattan keyif almaya başlayan birey daha çok egzersiz yapmaya başlıyor.

Düzenli yapılan egzersiz ‘serotonin’ adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını artıyor. Dr. Haydar Demirel, düzenli yapılan egzersizin ‘serotonin’ adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını artırdığını belirterek, “Böylece hayattan keyif almaya başlıyorsunuz
Yani düzenli egzersiz yapılması depresyonun önlemesinde etkili oluyor” dedi.
Demirel, yaşadığımız çağda insanların iş yükü ve ekonomik stres gibi etkenler nedeniyle son derece içine kapanık olduklarını belirterek, bunun en önemli olumsuz etkisinin de depresyon olduğunu söyledi.
Günlük yapılan egzersizin, yaşama daha olumlu bakmayı ve öz güveni artırdığını ifade eden Demirel, şunları söyledi:
“Bu açıdan egzersiz depresyonu olumlu yönde etkiliyor ve depresyon tedavisinin de olumlu bir parçası olarak kabul ediliyor. Ayrıca düzenli egzersiz yapıldığında ‘serotonin’ adı verilen mutluluk hormonunun salgılanması artıyor. Böylece hayattan keyif almaya başlıyorsunuz. Hayattan keyif almaya başlayan birey daha çok egzersiz yapmaya yöneliyor. Yani düzenli egzersiz yapılması depresyonun önlemesinde etkili oluyor. Stresten uzaklaşıyorsunuz. Kendinize ayırdığınız zaman diliminde vücudunuzu dinliyorsunuz. Egzersizi kendi başınıza yapmak yerine arkadaşınızla yaptığınızda sosyalleşiyorsunuz. Bütün bunlar depresyonu engelleyen önemli faktörler.”
Demirel, bu kapsamda arzu edilenin, egzersizi yaşamın içine sokmak olduğunu belirterek, “Mümkünse haftanın her günü yarım saat belli bir tempoda yürüyüş yapılabilir. Bunlar daha çok kalp dolaşım sistemi dayanıklılığını geliştiren, biraz daha mutlu olmamızı ve hayata daha iyi bakmamızı sağlayan egzersizler” dedi.
Egzersizin, günlük hayatın içinde birçok şekilde yapılabileceğini kaydeden Demirel, “Fiziksel aktivite ile egzersizin ayrı tanımlar olduğunu unutmamalıyız. Fiziksel aktivitede önemli olan yaşam alışkanlıklarını değiştirmek. Mesela, işe gelip giderken kullandığımız aracı değiştirmek veya bir üst kattaki mesai arkadaşınıza söyleyeceğiniz şeyi merdivenden çıkarak söylemek gibi. Ama egzersiz günlük, düzenli, belirli bir zaman diliminde yapılıyor. Özellikle egzersiz, bu açıdan çok daha önemli” şeklinde konuştu.
Günlük düzenli egzersiz yapamayanlara da günde en az 10 bin adım atmalarını öneren Demirel, bu adım sayısının 1-1,5 saatlik yürüyüşe eş değer olduğunu dile getirdi.
EGZERSİZ İNSAN ÖMRÜNÜ UZATIYOR
Türkiye’de insanların aktiflik oranının düşük olduğunu belirten Demirel, “Bizim yaptığımız bir çalışmaya göre, Türkiye’nin üçte biri aktif. Yani çok aktif bir toplum değiliz. Kırsal kesimde insanlar biraz daha aktif olabiliyorlar ama özellikle büyük şehirlerde hareketsizlik çok daha fazla. Aktivite daha çok iş merkezli aktivite. İş dışı aktivite süresi gerçekten oldukça düşük. Ancak egzersiz ile insan ömrü uzuyor” dedi.
Demirel, insan ömrü uzadıkça kronik hastalıkların görülme sıklığının da arttığını kaydederek, “Kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser, şişmanlık, diğer damar sistemini ilgilendiren hastalıklar, inme, ileri yaşlarda kas erimesi, kemik erimesi gibi hastalıkların görülme sıklığı yaşla birlikte çok artıyor. Yaşın da uzadığını düşünecek olursak 50′li yaşlardan itibaren toplumda bu hastalıkların görülme sıklığı ciddi bir şekilde artış gösteriyor. Egzersiz gerçekten de birçok hastalık için tam bir ilaç. Özellikle kronik hastalıkları yüzde 30-40 önlüyor” şeklinde konuştu.
A.A
REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.