Hızlı Okuma, Doğru Okuma Mı?

Hızlı Okuma, Doğru Okuma Mı?
Waters, çocukların hızlı okumalarının, konuşmalarına ve yazmalarına da yansıdığını, okumanın çoğu zaman anlaşılır okuma olmadığını, çocuklara asıl “doğru okuma” tekniğinin öğretilmesi gerektiğini savunuyor.

Son yılların en popüler kavramlarından biri hız. Araştırmalar bilgisayarın okuma kapasitemize zarar verdiğini ortaya koyuyor. Bu akımın bir diğer savunucularından New Hampshire Üniversitesi profesörü Thomas Newkirk ise, hızlı okumayla ilgili her şeyin, “Çocuklar bunu evde denemeyin!” diye bir uyarı işaretiyle sunulmasını öneriyor.

Bilim adamaları hızlı okuma kursları dışında “anlayarak okuma becerisini azaltan” bir diğer önemli faktörün de bilgisayar olduğunu savunuyorlar. Hızlı iyileşmek, hızlı kavramak, hızlı internete bağlanmak, hızlı yemek yemek ….liste uzayıp gidiyor..Artık günümüzde yaşam biçimi haline gelen “fast food” kültürüne tepki olarak çıkartılan “slow food” hareketinin bir benzeri de hızlı okuma tekniklerine karşı başlatıldı.

Hızlı okuma (fast reading) tekniğinin bireylerin detayları kaçırmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle bireylerin iş ve eğitim hayatında büyük zorluklar yaşadıklarına dikkat çekerek, yavaş okuma hareketini (slow reading) savunuyorlar.

“Yavaş okuma” hareketinin öncülerinden ve Harvard University Press’in beşeri bilimler yayın yönetmeliğini yapan Lindsay Waters, okul öncesi ve ilköğretimde yapılan her şeyin bireyleri tüm hayatları boyunca etkilediğini belirtilerek, bu konuda aileleri uyarıyor
İnsanlar bilgisayarda hızlı okumaya alıştıkları için, birçok yazıyı baştan sona okumaya sabredemiyor ve üstünkörü bilgi ediniyorlar.Algı sahamıza düşen sayısız şeyin içinde odaklanma ile ilgili sorunlar yaşıyorlar. Buna karşı ise “yavaş okuma” yapılması şiddetle öneriliyor.
Yavaş okuma hareketi ile yazıların internetten değil kitaptan, gazetelerin de geleneksel baskılarından okunması öneriliyor. Uzmanlar, sadece bilgisayardan okuma yapanların iletişim yeteneklerinin de gerilediğini belirtiyor.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.