Krampların nedenleri ve kramp tedavisi

Krampların nedenleri ve kramp tedavisi
Çeşitli nedenleri vardır. Çok çeşitli nedenleri olan krampların altında bir hastalığın da yatma ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Uzmanlar, çeşitli dönemlerde meydana gelen krampları önlemek için düzenli egzersiz yapmanın etkili bir yol olduğunu belirtiyor.
Krampları önlemenin en kolay yolu düzenli egzersizden geçiyor. Kramp, bilindiği gibi vücutta belli bir adale grubunun aniden kasılması olayıdır
Ancak krampa neden olan faktörlerin çok büyük bir kısmında, geçici veya kronik bir hastalığa bağlı olarak o bölgede oluşan bir dolaşım bozukluğu söz konusudur.
Kramplar kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Kadınların giydikleri uygunsuz ayakkabılar, uzun süre, özellikle mutfakta ayakta kalmalar, fazla kilolar ve varislerin hanımlarda daha sık olması, krampların kadınlarda daha sık görülmesine neden teşkil eder.
Krampların nedeni belli ise tabii ki buna sebep teşkil eden esas hastalığı tedavi etmek gereklidir. Bununla beraber kramplara karşı alınabilecek yararlı önlemler vardır.
Kramplardan korunmak için alınabilecek önlemler
1. Fazla kilolarınız varsa en azından bunların bir kısmını sırtınızdan atın ki bacaklara binen yük azalsın.
2. Fazla tüketilmesi halinde, dolaşım bozukluğu yapan alkol ve sigaradan uzak durun.
3. Bacaklarınızı sık sık yukarı kaldırmayı ihmal etmeyin ve pedal çevirme hareketini her gün birkaç kez yapın.
4. Özellikle varisleriniz varsa mutlaka varis çorabı giyin.
5. Bacaklara her sabah soğuk duş yapmak ve aşağıdan yukarı doğru masaj yapmak yararlıdır.
6. Aynı ayakkabıyı sürekli giymeyin. Mümkünse sık sık değiştirin.
7. İçine bir miktar tuz atılmış ılık suyla bacaklarınıza masaj yapın.
8. Yaşımız, kadınlarda 50′den, erkeklerde 60′dan yukarı ise hekiminize danışmak suretiyle kalsiyum, magnezyum ve çinko ihtiva eden preparatları almayı ihmal etmeyin.
9. Mutfakta azami bir saatte bitirilebilecek bir işi üç saate uzatmayın. Oturularak yapılabilecek işleri ayakta durarak yapmayın.
10. Alışverişlerde ve vitrin bakmalarda ayakta kalma süresini mümkünse çok uzun tutmayın.
11. Spor yapmayı ihmal etmeyin. En azından günde yarım saat kadar yürüyüş yapın. Yüzme ve bisiklete binme sporları yapılabilir.
12. Geceleri uyurken bacaklarınıza kramp giriyor ve sizi uyandırıyorsa, yatmadan önce kramp önleyici bir ilacı ağızdan almayı veya dışarıdan bir ilaç sürmeyi ihmal etmeyin.

13. Kramplar sizi fazla rahatsız ediyor ve yukarıdaki önerilerin uygulanması şikayetlerinizi gidermeye kafi gelmiyorsa mutlaka bir hekime başvurun ve esas nedene yönelik tedavinizi yaptırın.
Kalp ve iskelet hücresine enerji
L-Karnitin (L-Carnitine), kalp ve iskelet kaslarında bulunur ve bunun esas görevi kalp ve iskelet hücrelerine enerji sağlamaktır. Hemen hemen tüm dünya ülkelerinde bir numaralı ölüm nedeni olan koroner (kalbi besleyen) damar hastalığından korunmada L-Karnitin etkili bir maddedir. L-Karnitin bazı gıdalarda bulunur.
L-Karnitinden en zengin doğal gıdaların başında sığır ve kuzu etleri ile süt ve süt ürünleridir. Ancak bu ürünler doymuş yağ asitleri açısından zengin oldukları için koroner kalp hastalığından korunmada tavsiye edilmez. Bu nedenle koroner damar hastalığı bulunan veya bu konuda risk altında olanlar L-Karnitini tamamlayıcı ürün olarak almak durumunda kalabilirler.
L-Karnitin koroner damar hastalığı olan kişilerce özellikle Japonya’da ve son yıllarda da ABD’ de kullanılmaya başlanmıştır. Bu maddenin aynı zamanda fiziksel dayanıklılığı da artırdığı kabul edilir. Normalde vücutta L-Karnitin eksikliği pek ortaya çıkmaz. Ancak şiddetli ve uzun süren enfeksiyonlarda, kronik böbrek ve karaciğer hastalıklarında L-Karnitin eksikliği ve buna bağlı olarak kaslarda güçsüzlük ve egzersiz sonrası kramplar görülür, egzersizlere dayanma gücü azalır.
Normal beslenme ile her gün ortalama 100-300 miligram kadar L-Karnitin tüketilir. İhtiyaç halinde 500 miligram L-Karnitin ihtiva eden tabletlerden günde iki tane alınabilir. Yüksek dozlarda kramplara ve ishale sebep olabilir.
Tamamlayıcı ürün alındığında bunun özellikle L-Karnitin ihtiva ettiğine dikkat edilmelidir. Çünkü karnitinin D-karnitin formu da vardır ki bazı çalışmalar sonucunda bunun toksik etkilerinin olabileceği öne sürülmüştür. En yararlısı doktorunuza danışmanız ve gerekiyorsa kullanmanızdır.
L-Karnitinin yararlı olabildiği hastalıklar
Koroner kalp hastalığı, kalp enfarktüsü, daralmış olan koroner arteri veya arterlerin spazma uğraması veya tamamen tıkanması sonucu kalp adalelerinde meydana gelen harabiyet (nekroz) sonucu gelişir. Bu harabiyetin en önemli nedeni de kalbe giden oksijen miktarında meydana gelen azalmadır.
Kalp iskemisinde, yani kalbin oksijensiz kalması durumunda kalp kaslarındaki L-Karnitin de azalır. Böyle bir durumda alınacak L-Karnitin ürünleri kalp hastalarında karnitin seviyesini yükseltir ve vücudun dayanıklılığını artırır.
L-Karnitin üzerinde yapılan çalışmalarda L-Karnitin alanların egzersiz yapma güçlerinin arttığı, kalp enfaktüsünden korunmada yararlı olabileceği kanaatine varılmıştır. Diğer bir çalışmada L-Karnitin alan kişilerin yüksek olan kolesterol ve trigliseridlerinin seviyesinin düştüğü, iyi kolesterol seviyesinin arttığı gözlenmiştir.
Spor hekimliğinde L-Karnitin
Bazılarınca L-Karnitinin idman esnasında dayanıklılığı arttırdığı, güçlülüğü geliştirdiği ifade edilir.
Alzheimer hastalığı ve L-Karnitin
Avrupa’nın bazı ülkelerinde ABD’ de yapılan bazı çalışmalarda L-Karnitinin Alzheimer’in gelişimini yavaşlatmada etkili olabileceği fikri ileri sürülmüştür. Ancak Alzheimer’de kullanılabilecek bir ilaç olmadığını da bilelim.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kalbe kramp neden girer, kalbe kramp girmesinin sebepleri, kalp krampı belirtileri, kramp nedenleri ve tedavisi, kalbe nedendikirgengirer

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.