Kurban etini sebzesiz tüketmeyin

Kurban etini sebzesiz tüketmeyin

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, etin içerisinde C ve E vitamini bulunduğunu belirterek, “Kurban etinin sebze ile birlikte tüketilmesi ette bulunan demirin emilimini artırır. Selçuk, eti pişirirken kansorejen hale getirilmemesi yönünde uyarıda bulundu. Böylelikle etin biyoyararlılığı artmaktadır.
Uzmanlar, kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte aşırı protein tüketimine ve özellikle kolesterolün yükselmesi sorunu ile karşı karşıya kalınabileceği konusuna uyarılarda bulunuyor.
Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sağlıklı bir Kurban bayramı geçirmek için, kurban etinin sebze ile birlikte tüketilmesi gerektiğini söyledi
Pişirme esnasında soğan, sarımsak, yeşil ve kırmızı biber, domates ve benzeri sebzelerle birlikte zenginleştirmek hem etin tadını artırır hem de etin kan kolesterolünü yükseltme etkisini en aza indirmektedir.” dedi.
Etin pişirilmesi konusunda da dikkatli olunması gerektiğini aktaran Selçuk, “Eti iyi pişireyim derken eti kansorejen hale getirmeyin.” şeklinde konuştu.
Selçuk, pişirme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:
“Pişirme işlemi sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, eti kısık ateşte ve kendi öz suyunda pişirmektir. Bu sayede et kısa sürede pişecek ve vitamin kaybı olmayacaktır. Fazla haşlanan etin suyundaki vitaminler de kısa sürede değerlerini kaybeder. Kesilen etler diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde uygun saklama poşetleri veya yağlı kağıtlara yerleştirilerek en kısa sürede buzdolabına koyulmalıdır. Etler 7 günden fazla süre için derin dondurucuda dondurularak saklanmalıdır.”

Etlerin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini vurgu yapan Diyetisyen Selçuk, “Yeni kesilen hayvan etleri ‘ölüm sertliği’ dediğimiz sindirimi ve pişimi zor bir halde olur. Bu durum, midede hazımsızlık gibi mide- bağırsak problemlerine yol açar. Yeni kesilen kırmızı et geç pişecektir ve tüketilirse sindirimi zorlaştıracaktır.
Mümkünse etler buzdolabında 1- 2 gün bekletildikten sonra marine edilerek tüketilmelidir. Marine için; sarımsak, soğan, limon suyu, salça, süt, baharatlar az miktarda ete karıştırılarak et dinlendirilmelidir.” diye konuştu.
Kalp, tansiyon ve böbrek hastaları sakatat tüketmemeli
Kurban bayramı ile beraber sakatat tüketimi de artacağını dile getiren Selçuk, özellikle kalp hastalarının, hipertansiyonlu hastaların ve böbrek hastalarının sakatat tüketmesi sakıncalı olduğunu söyledi. Selçuk, “Tüketilmesi planlanan sakatat, kesim sırasında temiz bir şekilde çıkarılmalı, sakatat ile etler aynı ortamda bulundurulmamalı ve muhafaza edilmemelidir. Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olmasından dolayı kronik hastalığı olanların 2 öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalıdır.” diye konuştu.
Bir önceki Beslenmede yapılan önemli hatalar başlıklı konumuzda adımsayar, alınması gereken kalori miktarı ve Beslenme hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.