Stresle uzlaşmaya bakın

Stresle uzlaşmaya bakın
Böylelerine “Tanrı’nın şanslı kulu” demek daha doğru.
Stres, insanlığın kaçınılmaz kaderi. Sanırsınız ki bunların vücutlarında zerre kadar sinir yok; her zaman öylesine sakin ve sessizdirler. Günlük yaşamın pürüzleri, beklenmedik olaylar, ailemizle çatışan beklentilerimiz veeee huzurlarınızda stres! Şimdi de iyi haberleri veriyoruz: Stresle uzlaşmanın yolları da var. Stresi bilmeyen, stres yaşamayan insan var mıdır acaba? Kimileri tasasız kişiliği, kimileri de rahat yaşam koşulları nedeniyle, pek strese girmezler
Tepkilerini yüzlerinden anlamak pek mümkün olmaz. Zaten pek tepki de vermezler.
Kimileri ise, duygularını daha az açığa vurdukları için stres yaşamadıkları sanılır. Oysa bu kişiler sadece görünüşte “vaziyeti kurtaranlar” sınıfına girerler.
Organlara etkisi
Fakat stresin yarattığı hasarları organlardan izlemek mümkün: Ağrıyan bir mide, doğru çalışmayan bağırsaklar veya akneli bir cilt… Psikosomatik semptomlar, hemen ele verir yaşanan sıkıntıları. Bu yazımızda, günlük stresin yanı sıra yaşamın büyük stresleri karşısında neler yapmamız gerektiğini araştıracağız.
Hani “dakika bir, gol bir” derler ya, işte aynen öyle… Özellikle büyük şehirlerde, daha sokağa çıkar çıkmaz, günlük yaşam, trafik stresiyle başlar. “Özel”de ise çeşitli varyasyonlar hâlinde seyreder. Uyanırsınız, sular kesiktir, ütü yaparken pantolonunuz yapışır, çocuğunuz birdenbire tüm yediklerini çıkartır, tam otoparktan çıkarken komşunun yeni arabasını çizersiniz… Bunlara benzer daha bir sürü sevimsiz olay, kişinin stres eşiğine göre, az ya da çok zararlar yaratır.

Stresin etkilerini, zaman zaman başağrısı, mide krampları şeklinde yaşayabilirsiniz. Eşiyle kavga ettiği için regl günü geciken kadınlardan tutun, okulda öğretmeni tarafından azarlandığı için geceleri altını ıslatan çocuklara kadar hemen herkes bir şekilde stres kurbanıdır. Adı akla bile gelmeyen ve hatta bilinmeyen hastalıklardan, önemli sinir hastalıklarına, hatta kansere kadar birçok derde yakalanma olasılığı son derece yüksektir.
Uzmanlar stres düzeyi arttıkça, durumu felâkete dönüştürmemek için daha fazla dikkat gerektiği konusunda uyarıyorlar. Diyelim ki; genç bir kadının yaşadığı stres nedeniyle regli gecikiyor. Bu durumda, aklına hemen hamile kaldığını ihtimalini getirmesi, onu daha da kötü bir hâle sokuyor. Oysa esas neden, muhtemelen, eşiyle iki gün önce ettiği kavgadır… Mide bulantıları ise neden endişe ve gerginlikten olmasın ki? Bu açıdan bakabilse büyük bir ihtimalle rahatlayacak. Ama ne mümkün, birçoğumuz bu gibi durumlarda, olabilecek en kötü ihtimali, olmuş gibi düşünerek büyük bir panik yaşıyoruz.

Bir önceki yazımız olan “İç denge”nin önemi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.