Yutkunma güçlüğü nedenleri

Yutkunma güçlüğü nedenleri

Yutkunma güçlüğü orta yutak bölümündeki yutkunma güçlüğü ve yemek borusundaki yutkunma güçlüğü olmak üzere iki çeşitte husule gelmekte ancak her ikisininde görülme nedeni aynı olmaktadır. Ancak tek başına bir sorun ise önemli bir hastalık olacağından çok dikkate alınmalı ve hekimler tarafından incelenmelidir. Her iki şikayette de yutkunma güçlüğü iltihaplanmadan kaynaklanmaktadır. Orta yutak bölümündeki yutkunma güçlüğü yutkunmanın başında yaşanılan, yemek borusundaki yutkunma güçlüğü ise besinlerin orta yutaktan yemek borusuna geçişi esnasında yaşanılan bir sorundur.

Yutkunma güçlüğü bazen bir hastalığın belirtisi bazen de başlı başına bir hastalıktır. Eğer bir hastalığın belirtisi ise korkulacak bir durum yoktur

Yutkunma güçlüğü çeken hasta yutkunurken göğüs kemiğinin ardında ve boğazında bir sıkışma hissi duyar. Yutkunma zorluğu çeken hastaların bazılarında besinlerin gırtlağa yöneldiği, burundan geldiği, soluk borusuna takıldığı görülmekte ve bu sebeplerden ötürü öksürme, boğulma ve nefes almada güçlük çekme problemleri yaşanmaktadır. Bu tür şikayetler ekseri sıvı gıdalar tüketildiğinde olur. Ancak yemek borusundan kaynaklı yutkunma güçlüğünde katı gıdalarda da aynı sorunlar yaşanmaktadır.

Yutkunma zorluğu nedenlerine değinecek olursak oldukça mütenevvi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar ağızda bulunan tükürük salgısının az olması, uygun olmayan protez dişler ve veya diş azlığı, üst solunum yollarında var olan enfeksiyonlar, parkinson hastalığı, beyin tümörü, kanser türleri, alzhemeir gibi sağlık problemleridir.
Bir önceki Mide fıtığının tedavisi başlıklı konumuzda mide fıtığı ve mide fıtığı tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: yutkunamama nedenleri, tükürük yutkunma zorluğu, yutkunamama neden olur, yutkunmakta zorluk çekmenin nedenleri, yutkunmada zorluk

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.