D vitamini eksikliğini ciddiye alın!

D vitamini eksikliğini ciddiye alın!
Nezih Hekim D vitamininin güneş dışında besinlerden de alınabildiğini, morina, somon gibi yağlı balıklar ile karaciğer ve yumurtanın D vitamini açısından zengin besinler arasında yer aldığını belirtiyor.

Günlük D vitamini ihtiyacının en az 200 IU olduğunu, ancak bu miktarın 800 IU’ye kadar çıkabileceğini belirten Biyokimya Uzmanı Doç.

D vitamini olmasaydı, beslenme ile alınan kalsiyumun ancak % 10 ila 15’inin vücuda alınacağını belirten Doç. Vücudun kalsiyum ve fosfor dengesini korumaya yardımcı olan D vitaminin eksikliği kanserden şeker hastalığına, enfeksiyon hastalıklarından kalp hastalıklarına, depresyondan öğrenme güçlüğüne kadar birçok hastalığın zemininde yatmaktadır. Dr
Dr. Nezih Hekim, D vitamininin bağırsakların kalsiyum emme kapasitesini yüzde 40, fosforu emme kapasitesini de yüzde 80 arttırdığını belirtiyor.

Araştırmalar halen tartışılıyor olsa da, bilişsel fonksiyonlarla D vitamini düzeyi arasında doğrusal bir ilişki saptanmıştır. D vitamini düzeyi azaldıkça düşünme, hafıza ve öğrenme kapasitesi de azalıyor. Beyin gelişimi için gerekli olan D vitamini, anne karnında ve yaşamın ilk aylarında alınıyor ve D vitamini eksikliği bebeğin ileri yaşlardaki mental gelişimini önemli ölçüde etkiliyor. D vitamini eksikliği çocukluk çağında raşitizme, erişkin yaşlarda da kemik kırılmalarına yol açan osteomalasi’ye neden oluyor.

Doç. Dr. Nezih Hekim, bir kan testi ile anlaşılabilecek kadar basit olan D vitamini eksikliğinin, başka bir hastalığın zeminde yatan potansiyel bir tehlike olabileceğine dikkat çekiyor ve kan tahlillerinde D vitamin düzeylerinin takip edilmesi gerekliliğini vurguluyor.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.